Allemaal pammetjes

Ik sprak een moeder die na het overlijden van haar zoontje van de huisarts “allemaal pammetjes” voorgeschreven kreeg om de scherpe kantjes eraf te halen en ja je moet volgens iedereen weer verder. Nu, veel jaren later, slikt ze nog steeds pillen, geen pieken, geen dalen, heerlijk. Ze functioneert, maar komt ze ook bij haar gevoel? Omdat iedereen verwacht dat je de draad weer oppakt en jij je misschien daartoe ook wel verplicht voelt ben je blij met dat pilletje, ze kunnen nodig zijn. Maar als je rouwt, dan onderdrukken ze je gevoelens. Zo stel je de rouw eigenlijk uit. En de enige weg in rouw is de gevoelens aan te kijken en te doorvoelen. Het onderdrukken geeft alleen uitstel.

Even voor de duidelijkheid: dit soort pillen kunnen zeker in situaties helpen. Ik ben niet tegen pillen, maar er komt een moment dat je de ruimte wilt gaan nemen om je gevoel toe te laten. Dat gaat niet met deze medicatie. En als je medicatie wilt afbouwen doe dat dan altijd in overleg met je behandelend arts.

Als je sinds jaren gewend bent geraakt om gevoelens te onderdrukken met pillen, dan kan er een moment komen dat je denkt: ik wil het anders, dit werkt niet meer voor mij. En dat moment komt uit jou! Het patroon waarin je zit kan doorbroken worden en de overtuiging dat onderdrukken goed is, mag veranderen in een betere overtuiging, bijvoorbeeld ik kan ervoor kiezen gevoelens toe te laten.

Zo kom je steeds meer bij jezelf. Je mag eerlijk zijn over wat er in jou speelt. Dat voor jezelf erkennen geeft je meer rust en acceptatie.

Ik kan je begeleiden in dit veranderingsproces. Kijk jij ernaar uit om bevrijd te worden van gevoelloos leven en je gevoelens te onderdrukken?  Bel (06 – 308 63 653) of mail (jeanette@vlinder-emdr.nl) me dan gaan we samen op pad. Ik ondersteun je met EMDR.

Lieve groet,

Jeanette

Plaats een reactie